یکی از روش های درمان سنگ کلیه جراحی از طریق پوست یا PCNL است، در این روش با ایجاد یک برش می توان سنگ کلیه را از بین برد. پزشک در برخی موارد برای خارج کردن و شکستن سنگ کلیه این روش را تجویز می کند. اگر شما سنگ کلیه دارید و برای درمان آن نیاز به عمل PCNL دارید، به شما توصیه می کنیم که این مقاله از مجله جراحی لاغری را تا آخر بخوانید و با روش انجام این عمل، مزایا و معایب آن آشنا شوید.
یک روش جراحی است که تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی نخاعی انجام می شود و در آن با ایجاد یک برش کوچک در پشت یا پهلوی بیمار و با وارد کردن لوله مخصوص می توان به کلیه دسترسی پیدا کرد.
پزشک در موارد زیر از روش PCNL استفاده می کند:
👈بیش تر بخوانید: با انواع روش های جراحی سنگ کلیه آشنا شوید.
برای انجام این روش باید مراحل زیر را به ترتیب انجام داد:
بیمار برای انجام عمل باید آزمایش، سونوگرافی و سی تی اسکن های لازم را انجام دهد، تا پزشک از موقعیت و وضعیت سنگ و شرایط عمومی بیمار مطلع شود.
برای انجام عمل از بیهوشی عمومی یا بی حسی نخاعی استفاده می شود، بعد از بیهوشی برای بیمار سوند حالب نصب می کنند و بیمار را باید در حالت دمر قرار داد.
پزشک در این روش با سوزن مخصوص یک سوراخ کوچک یک سانتی در پشت یا پهلوی بیمار ایجاد می کند.
پزشک از طریق سوراخ یک لوله نازک مجهز به دوربین، رشته های لیزر و ابزار مخصوص برای دسترسی به سنگ کلیه را به داخل کلیه ارسال می کند.
با کمک دوربین و تصاویر ارسال توسط ان می توان محل دقیق سنگ را پیدا و آن را با لیزر به قطعات ریزی تبدیل کرد. قطعات خرد شده توسط سبد مخصوصی جمع اوری و از بدن خارج می شوند و برای خروج کامل قطعات ریز شده محل آن را به خوبی شستشو می دهند.
در عمل PCNL بعد از خارج کردن سنگ کلیه یک سوند فولی برای تخلیه ادرار به داخل کیسه نصب می شود. در برخی موارد برای خروج راحت ادرار لوله ای بین کلیه و مثانه قرار می دهند که بعد از مدتی آن را بر می دارند.
برای بهبودی سریع و جلوگیری از تشکیل مجدد سنگ کلیه باید مراقبت های زیر را به خوبی رعایت کرد:
استفاده از این روش مزیت های خاص خود را دراد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
در صورتی عمل توسط پزشک بی تجربه انجام شود یا مراقبت های لازم به نوبی توسط بیمار رعایت نشوند، احتمال بروز عوارض زیر وجود دارد:
ممکن است بیمار بعد از عمل به مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع و استفراغ دچار شود.
معمولا هزینه این عمل در همه افراد یکسان نیست و به عوامل زیر بستگی دارد:
👈بیش تر بخوانید: عمل RIRS چیست؟
منبع : سایت دکتر سعید صادق زاد– متخصص ارولوژی